12 Haziran 2010 Cumartesi

Semih Eryıldız ve İstanbul İl Başkanlığı

Değerli Dostlarım ve Arkadaşlarım;


43 yılı aşkın süredir,düşünce ve eylem birliği arkadaşım,dostum ve 43 yıllık başkanım Sayın Semih Halil Eryıldızın,CHP İstanbul İl Başkanı olması ile;CUMHURİYET HALK PARTİSİ oylarının İstanbulda bir patlama yaparak,CHP nin tek başına iktidar yürüyüşüne büyük katkıda bulunacağına;Ülkemizin üstüne AKP iktidarının çökerttiği kara bulutların dağılacağına,bütün kalbimle inanarak,değerli arkadaşımın iznini alarak onun öz geçmişini aşağıya sığdırmaya çalışıyorum.Bu günlerde Sayın Semih Eryıldız a verebileceğimiz destek,ilerde torunlarımıza anlatacağımız bir öğünç anısı olacaktır. Sevgi ve Saygılarımla ...Dr.Erdem Cankaya

SEMİH ERYILDIZIN,KENDİ YAZISI İLE BİYOGRAFİSİ VE GÖREV TALEBİ

Aşağıda yazdığım hizmetleri ve yaşam kesitlerimi ilk kez “mütevazi olma inanırlar” sözüne inanarak ama hiçbir ek yapmamaya çalışarak derledim.

İstanbul’da lise yıllarından başlayan toplumsal duyarlılık ve siyasal çalışmalar yaşamımın her aşamasında baskın özelliğine dönüşmüştür.



1965’de başlayan ODTÜ öğrenciliği yıllarında Fikir Kulübü çalışmalarına katılım ODTÜ öğrenci birliği seçimlerindeki sol ortak mücadeleye katkı, Fikir Kulübünün SFK’ ya dönüşümü ve Çekoslovakya’daki Sovyet işgalini onaylar çizgiye düşmesinin hemen akabinde Yurtlardan başlattığı, ODTÜ Sosyal Demokrasi Derneklerinin örgütlenmesi Öğrenci Birliği seçimlerinin Ortanın Solu adıyla örgütlenen listelerce kazanılması, “Anadolu’da İnsan”, “Kemalist Yeni Düzen” kitapları, “Sosyal Demokrat Eylem Dergisi” ve benzeri birçok yayınla Sosyal Demokrat Harekette ODTÜ ve giderek öğrenci eylemciliğini de aşan, siyasete, işçiler ve sendikalarla yurda yayılan önderlik, Sosyal Demokrasi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanlığı ile taçlanmıştı.



SDDF Genel Başkanlığını unutulmaz kılan sadece 68’in yarattığı fırtınalara karşı alabildiğine doğruları halkı ve hakkı savunan inatçı tutum değildir. Her tür şiddetin ve provokasyonun kol gezdiği bir ortamda silah ve ihtilal söylemlerine karşı sandık demokrasisini hem de en aykırı ve en olmayacak sanılan ortamda binlerce delikanlı arasında sopaya silaha en sevdiğin sayısız yandaşını fikren yitirmeye rağmen çizgisinden sapmayan direniştir.



Silahların üstüne fikirle giden “silahı bırak- gençlik köye” diyen bir gençlik hareketidir kırk yıl öncesi başarılarını inanılmaz kılan. O dönemden bu güne böyle güçlü bir iradeye solda kimse geçit vermek istemediği için de- içile yaşadığımız durumdayız



12. Mart Faşizminin federasyonu kapatması sayısı ve bilinç düzeyi artan binlerce sosyal demokratın direncini daha arttırmıştır. Gençlerin Eylem dergisini sürdürmek için kanlarını satarak para toplamaları Ecevit’in telkini ve katkısı ile günümüze dek en çok satan toplumsal- siyasal dergi olma özelliği aşılamamış olan “Özgür İnsan”ın yayın yaşamına atılması ile sürmüştür. Eryıldız’ın yayın yaşamı “Halk”, “Yeni Halkçı”, “Toplumcu Düşün” gibi yayınlarla sürmekle kalmamış, “Mimarlık” dergisi editörlüğü gibi çalışmalara, ders ve meslek kitaplarına dönüşmüştür.



Özenle büyütülen ve bir arada tutulan toplumsal akım Eryıldız’ın CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı ile partiye taşınmış, sosyal demokrat düşüncenin gelişmesi ve iktidara hazırlanmasında çok önemli görevler yapmıştır. Kitlenin öncüleri Dalokay Belediyesi Yönetiminde Müdür olan Eryıldız’ın çalışmaları ile belediyeye taşınmış, Gençlik Kolları Genel Başkanlığından sonra Merkez Yönetim Kuruluna seçilen Eryıldız eliyle CHP Genel Merkez Araştırma- Planlama Bürosuna, Ak Günlere 1976 programını etkileyerek pati örgütüne ve yurt dışı sosyal demokrat örgütlenmelere taşınmıştır.



1977’de başlayan akıl almaz hatalarla başlayan yarım yamalak iktidar, 12. Eylül ile sonuçlandıktan sonra 30 yıl süreyle girişilen tüm onurlu direnişler mahalli başarılar ötesinde bir bütünlüğe ulaşamamıştır.

Zamanla eski liderlerin güçlerini yeniden kazandıkları, ancak koltuklarını korumayı çok önemsedikleri ve artık emekten, bilgiden ve soldan korktukları hüzünle gözlenmiştir. 2010 da yaşanan gelişmelerin 1980’de kesilen evrimi tamamlamaya yönelip yönelmeyeceğini tarih ve sizler bize öğreteceksiniz.



Arkadaşlarımın destek mektuplarında anlattıkları sayesinde bir bölümünü hatırladığım birlikte başardığımız görevler ve kişisel birikimimim, bu işi yapacak bilgi- deneyim, istek ve enerjinin varlığının kanıtlarıdır. Kısa vadeli olarak düşünmeden, açıkçası kısa süre sonra karşılaşılacak genel seçimler ve parti içi yarışlardaki çekici görevlere de tamah etmeden, liderlik ve kadrolarımızdan çok zorlayıcı bir talep gelmedikçe veya alınan bir görevi mükemmel bir biçimde tamamlanıldığı görülmedikçe. başka bir talepte bulunmadan il yöneticiliği görevini İstanbul’da yapabilecek kadar olgunlaştım.



CHP’nin kırk yıl önce başlayan iktidar yürüyüşünün liderlerinden biri olarak PM ve MYK üyesi, milletvekili, araştırma, parti okulu, gençlik kolları yöneticisi olarak, yerel yönetim ve devletin her kademesinde ve akademisyen olarak Ankara’da bulundum.



Bu nedenlerle İstanbul aşığı bir İstanbullu olarak İstanbul’da görev yapma isteğim veya azmimle ilgili bir sorgulamaya gerek olmadığına inanıyorum.



2004 CHP kurultayında, partiyi kimsenin içine sindiremediği bir yokluğa sürükleyen tüzük önerlerine karşı, Altan Öymen ve Metin Tüzün ile birlikte her yerde ve kurultay kürsüsünde karşı koydum. Daha sonra 1977’de yarım iktidar olduğu dönemde Genel Başkanımız olan Ecevit’in partisinde ölümünden sonra Genel Başkan danışmanı olarak çalıştım. “Emek Kurultayı” düzenlenmesinde ve yıllardır çalışmayan “Parti Okulu”nun yeniden yaşama döndürülmesinde ve Anadolu’da il il çalışarak üniversite gençliği örgütlemelerinde çalıştım. Bu çalışmalarla siyasete ısınan binlerce demokratik solcu ve gençle gurur duyuyorum.



Gelecekteki Sol birliğinin, sadece son kurultayı mutluluktan uçuran jestle veya 3 milletvekili katılımı ile kalmaması gerektiğine, esas bütünleşmenin tabanda gerçekleşeceğine inanıyorum. Bu amaçla 12. Eylül sonrası seçimlerde bir kez de olsa sol adına en çok oy almayı sağlamış özverili demokratik solcuların, tabanda birliğine, kişisel birikimimin katkı sağlayacağına inanıyorum.



Daha önce bir bölümün sizlerin de hatırladığını umduğum bu konuları size sözlü olarak sunmak için görüşme isteğimi iletmeye çalıştım. Yukarıdaki nedenlerle İstanbul’da iyi bir il başkanı olacağımı düşünüyorum.

Saygılarımla Prof. Dr. H. Semih EryıldızSemih.eryildiz@gmail.com

eryildiz@metu.edu.tr5057754961*5374929687

Prof. Dr. Halil Semih ERYILDIZ’ın kısa özgeçmişi

İstanbul Okçu Musa’da İlkokulu Beyoğlu Ortaokulu’nda Liseyi İstanbul Atatürk (süper) lisesinde bitiren Eryıldız 1877 den başlayarak elli yıllık bir sürede parça parça Rumeli’den gelip Ortaköy’e yerleşmiş ailelerin bir çocuğudur. Annesi Üsküp, anneannesi Prizren, dedesi Balcık (Dobruca), babaannesi Saraybosna doğumludur. Babası askerlik hizmetinden sonra, Emek inşaat firması görevlisi olarak büyük otel projelerinde çalıştıktan sonra uzun süre Emek sinemasının müdürlüğünü yapmıştır.



“Sinema Postası” dergisi sinema dünyasının tek yayını olarak babası Fethi Eryıldız’ın yazı işleri müdürlüğünde uzun süre çıkmıştır. Bu dergide yayınlanan “Kültür ve Sinema” başlıklı yazısı ile başlayan yazı yazma, Atatürk Erkek Lisesi Münazara ve Bilgi yarışması takımları başkanlığı ile başlayan önderlik çabalarını, 1964 yılında, Sol bildiri dağıtması nedeniyle Beyoğlu Karakolunda sonuçlanan toplumsal kavgasını hiçbir zaman bırakmamıştır.



Makedonya ve Dobruca’ da ölse bile emperyalistlere teslim olmadan, Üsküp’ün son bağımsız Türk dergisini çıkaran Hüseyin Hüsnü büyükbabası ve direnişte kalan altı kardeşinin zorlamasıyla üç tatar atıyla kendisini Sultan’ın kapısına bırakan Adını taşıdığı Halil beyin izini sürmeye kalkıştığı da söylenebilir.



İstanbul’dan uzakta olduğu zamanlarda bile yıllarca “Avrasya Megapolü İstanbul” adıyla Kültür Bakanlığı tarafından basılan eser üzerinde çalışarak gönülden bağlı olduğu kentin varlıkları sorunları ve gelecek gelişimi ile ilgili araştırmalarını toplamıştır.



Başında bulunduğu ANT şirketindeki her biri bir yaratıcı deha olan ortakları ile birlikte yaptığı sayısız işten biri olarak, kazanca kayba da pek bakmadan Kentlerin yüzünü sivilce gibi dolduran, asfaltlarını yamalı bohçaya çeviren kırk kez kazılma talihini ilk kez kırıp, elektrikten-telefona, gaza ve yağmur suyuna kadar tüm kentsel altyapıyı tek kazı-yapı düzenine bağlayan sistemin ilk ve son başarılı uygulamasını “İstanbul Ortak Tranşe İhalesi”ni tamamlamıştır.



Oturduğu Arnavut köy’de muhtar ve duyarlı semt sakinleri ile el ele, semtin dokusunu yok edecek 3. Köprü gibi kötülüklere direnecek, semt evi- meydanı, panayırının canlandırılması, düzenli boğaz motoru servisleri ve İstanbul semt dernekleri federasyonu kurulması gibi sayısız fikirler için uğraşan derneğin en zor zamanlarında üç yıl başkanlığını yapmıştır.



İstanbul Belediyesi’nin hizmet sıkıntılarını gidermek üzere planlanan (sonradan vazgeçilen) Hizmet binası yarışmasına ekoyapı önerisi sunmuş, “İstanbul Ekolojik Kentsel Yenileme rehberi” hazırlanması için IBB tarafından ısmarlanan projeyi ısrarlı ve uzun çalışmalarla tamamlamıştır. Halen Kartal Merkezli olarak yapılması planlanan Yeni İstanbul Merkezi ile ilgili 70’li yıllarda üzerinde çalıştığı Batıkent projesinden çok daha şümullü bir proje önerisi üzerinde çalışmıştır. 80 öncesi Ankara’da geliştirdiği tahsisli yol projesinin benzerinin Taksim-Şişli arası uygulanması çalışmalarına yardım etmiştir.



Üniversite Eğitimini ODTÜ Mimarlık Fakültesinde bitiren Eryıldız aynı fakülte Yapı Bilim Dalı’nda (yerleşkesinde inşa edilerek uzun süre sera olarak kullanılan) Pnomatik Yapı Projesini ile 1972 yılında “Mastır” ihtisasını tamamladı.



Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Kentleşme ve Çevrebilim doktorasını tamamlayan Eryıldız, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi İstanbul Aydın Üniversitesi ve Tiran Epoka Ü.sinde Lisans- Yüksek Lisans ve Doktora dersleri verdi, Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre tasarımı Bölümü Genel Koordinatörlüğü, Mimarlık Enstitüsü Genel Sekreterliği- Uluslararası Yaz Okulu Müdürlüğü, Anadolu.Üniversitesi Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Kıbrıs Bilim Vakfı Lefke Avrupa Üniversitesi Mimarlık Lisans Üstü Program yöneticiliği ve İç Mimarlık Bölüm Başkanlığı yaptı.



Eryıldız sekizi uluslar arası kırk beş bilimsel makale, araştırma, değerlendirme ve bildiri ile kamu yönetimi ve siyaset alanında altı, kentleşme ve ekoloji alanında beş kitap, toplan 15 kitap yazarıdır. Kamu ve sivil toplum örgütleri ile üniversitelerde konferans, eğitim çalışması ve söyleşiler yapmış, radyo, televizyon, dergi ve gazetelerde sayısız makale ve mülakatı, yayınlanmıştır. Kamu ve özel kesimde müdürlük, daire başkanlığı, genel müdürlük, yönetim kurulu başkanlığı, milletvekilliği ve bakan danışmanlığı yapmıştır.

Eryıldız projeci olarak toplu konut, banka, alışveriş merkezi projeleri yapmış, yarışmalara girmiş, ödüller almış, yüklenici olarak kendisi ve şirketince üretilen işler yanında ulusal ve uluslar arası işler yapan firmalarla ve şantiyede çalışmıştır. TDÇİ İskenderun demir-çelik tesisleri yerleşimi planlama ve proje hizmetleri yapmış, Proje ve Arşiv sorumlusu. olmuştur. Ankara Belediyesinde Batıkent Projesinin ilk planlayıcısıdır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Toplumsal Dönüşüm Müdürlüğüne “Ekolojik Planlama ve tasarım ölçütleri” proje çalışmasını tamamlamış olup, Lefke Avrupa Üniversitesi yeni yapılarının planlaması için ve Kıbrıs’ta bir ekoköy planlaması için çalışmıştır.

Eryıldız, Dünya Mimarlar Birliği Genel Kurullarına, atölye çalışmalarına, seminerlerine katılmış, bildiriler sunmuş, odayı ve ülkeyi temsil etmiştir. Dünya Mimarlar Birliği UIA/Habitat komisyonu, Türkiye Kesimi üyeliği, UIA/ Mimarlık ve Enerji Komisyonu, Komisyonu Sekreterliği yapmış olup, Küresel Ekoköyler ağı GEN (Global Eco-Village Network) Türkiye ve Ankara Kesimi Oluşturucularındandır.

EK 1. UYGULAMA ÖRNEKLERİ

1968 Mersin İl Özel Yönetimi ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi işbirliği ile Prof. Dr. Feyyaz Erpi’nin tasarımı olarak ve onun denetiminde inşa edilen “Aydıncık- Glindre- İlk ve Orta Okul- Temel Eğitim Yapısı“nda, doğal malzemeler ve ahşap üzerinde, 4 ay uygulama çalışmaları yaparak binayı tamamlayan 21 öğrenciden biridir.

1970 Aylarında Kerpiç Malzeme Kullanarak tamamlanan İlkokul ve Lojman Binası

1972 ODTÜ Kampusunda Şişme Sera Binası tamamladı; Park Bahçeler Müdürlüğünün sera olarak kullanılması için 6 ayda tamamlanan bu yapı toprağa hiçbir kalıcı iz (ayak izi= footprint) bırakmayan özelliktedir.

Bu özelliği yanında hafifliği, yeri değişebilirliği, farklı alanlarda kullanılma özelliği ile dünyada halen bilinebilen en ekolojik sütürüktür olarak kabul görmektedir. Yapıldığı zamanda hem ODTÜ Kampusunda bir mezunu tarafından yapılan ilk yapı hem de Türkiye’de yapılan türünün ilk örneğidir.

1973 İsdemir Yerleşiminde Çevre Duyarlı Lise- Temel Eğitim, Konut, Büro yapıları

tasarlanmıştır; İsdemir Türkiye’nin en büyük sanayi yatırımıdır. İlgili Bu projeleri mimar ve proje ve arşiv şefi olarak tamamlamıştır.

1976 Dünyanın; büyük ve çevre duyarlı; toplu konut proje alanı olan Batıkent alanı

Düşüncesinin oluşturulmasını, kamulaştırılmalarının ön projelerin eşgüdümünü, Ankara Belediyesi Sosyal Konutlar Müdürü ve Belediye Başkanı’nın ilgili danışmanı olarak eşgüdümlemiş ve Kent- Koop tüzüğünü hazırlamıştır.

1978 Çevre değerlerini koruyan bir toplu konut yasa önerisi hazırlamıştır.

Bu tasarının hükümetçe teklife dönüştürülmesi ve yasalaştırılmasına

olanak Bulunmayınca Milletvekili teklifi olarak sunmuştur. 2. Eylül rejimi

Tarafından, bu kurgu üzerine çevreyle ilgili temellerinden arındırılarak

oturtulan Yasa işlenemedi; Özal döneminde ticari hale getirildikten sonra

Yürürlüğe girdi.

1979 Batıkent Benzeri Projelerin Yurt sathına yayılmasını sağlamak amacıyla çalışan Bakanlıklar arası çalışma grubunda Eryaman, Beylikdüzü ve İzmir’de ancak darbe sonrası gerçekleştirilebilecek büyük toplu konut projelerinin temelini attı.

1981- Serbest mimar ve uygulamacı olarak günümüze dek süren projelerde eko yaklaşımlar;

Batıkent alanında tasarlanarak tamamlanan ve Anadolu Yerleşimlerinden esinlenen 306 konutluk Özgür Konut Kooperatifi

Aksu Tranşe drenajİstanbul Ortak Altyapısı

Dünyanın ilk ekoev yarışmasına katılım; İspanya- Kanarya

E- Koop Hasandede- HocamköyDurudenizVe diğer yarışmalar ile özellikle;Gölbaşı

Gelibolu yarışmalarına ekolojik öneriler sunulmuştur.

EK 2. KURUCU AKADEMİK GÖZLEMLER

1. ODTÜ’nün bir barakadan başlayan kuruluşunu; kampuslaşmasını 1965- 1972 yılları arasında izleyerek; 1992- 2002 yılları arasında öğretim görevlisi olarak, düşünsel katkıda bulunma fırsatını buldu,

2. 1972 de bir mezunu olarak kampusta yapılan ilk deneysel yapısını; “Pnomatik Sera Binası”nı; yaptı.

3. İskenderun Demir Çelik Tesisleri Müessese Müdürlüğü Planlama ve Arşiv Şefi olarak “Temel Eğitim Yapısı, Alışveriş Merkezi ve Konut Blokları”nın bir bölümünün projelerini yaptı.

4. Ana Kurgusunu V. Dalokay’la hazırladığım ön planlamasının tamamladığım Batıkent kurgusunda, üniversiteye kadar her eğitim kademesinin planlamasında çalıştı.

5. Anadolu Üniversitesi “2. Eylül” yerleşkesine geçilmesi ve teknik üniversiteye dönüşmesi çalışmalarına Aynı Üniversite Mimarlık Bölümü Bina Bilgisi Anabilim dalı Başkanı olarak katkıda bulundu.

6. Mimarlık vakfı Enstitü Genel Sekreteri olarak; Enstitü eğitim çalışmalarını başlatıp 4 yaz sömestri okulunu; yönetti.

7. Dünya Mimarlar Birliği- UIA- Enerji komisyonu çalışmalarına katıldım,

8. Avrupa Küresel Eko köyler Ağının; uluslararsı ve Türkiye kesimi eğitim çalışmalarına katıldım bir bölümünü örgütledi.

9. Bahçeşehir Üniversitesi “İç Mimarlık Bölümü ve Mimarlık Fakültesi Yüksek Lisans” koordinatörü olarak üniversite Beşiktaş yerleşkesine geçene kadar süren her tasarım çalışmasında yer aldı.

10. Türkiye Mimarlık Akreditasyon Kurulu Kurucu Kuruluna Mimarlık Bölüm Başkanları Kurulundan seçilmiş üye olarak katıldı.

11. Lefke Avrupa Üniversitesi’nde inşa edilen “Merkez Derslikler” ve “Kayıt Kabul Yapısı” gibi inşa edilen ve kaynağı da sağlandığı halde yapılmayan “Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi” gibi sayısız yapının eşimle birlikte projesini ve maddi destek alan planlama projesi ekip liderliğini yaptı.

12. “Plato” adıyla YÖK Genel Kurulundan geçen ve TC Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile meslek Yüksek Okulu olarak onaylanan kurumu başlangıcından tamamlanmasına kadar mütevelli heyet üyesi olarak hazırlanmasını sağladı.

13. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne “Ekolojik kentsel Dönüşüm rehberi” hazırladım. İdarenin isteklerine göre üç yıldır uygun gördükleri ilgili eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

14. Makedonya-Üsküp/ Kosova- Priştine-Prizren- ve Arnavutluk- Tiran’da çok yerleşkeli bir “Rumeli Üniversitesi” kurulması için bir yıla yaklaşan araştırma ve ön girişim çalışmalarını sürdürüyor.

15. Türkiye’nin en büyük tasarım yayın kuruluşu, Yapı Endüstri Merkezi’nin ısmarlaması üzerine Profesör Ken Yeang ve ekibi tarafından uygulama ve eğitim amacıyla hazırlanan “ekodesign handbook’u basılmak üzere eşiyle birlikte Türk diline kazandırdı.

16. Tiran Epoka Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Doktora programında ders vermektedir

1 yorum:

  1. Selam Semih hocam.sizi çok seviyoruz.Ama eşiniz öğrenciliğimiz zamanında bizleri çok zorladı hatta inanmayıp notla tehdit ederdi.Konumunuza ve sizlere herzaman saygı duyduk duymayada devam ederiz.

    Umarım başarılarınız daim olur.iyi çalışmalar,başarılar...

    YanıtlaSil