23 Ocak 2011 Pazar

Yağmadan önce

HALKALI ZİRAAT OKULU

1977 – 1979 Yıllarında  o zaman belde belediyesi olan,Halkalı Belediyesinde Sağlık İşleri Müdürü olarak görev yaparken,Halkalı  Ziraat okulunda eğitim devam ediyordu. O zamanlar 3-4 bin nüfuslu bir köy olan Halkalıda, Ziraat okulu ayni zamanda bölge halkı için bir istihdam odağı idi.
Bir çok aile bu okul sayesinde iş sahibi idi. Yetiştirilen  besi ve yumurta tavukları çok ucuza köylülere verilir ;Kümes hayvancılığı teşvik edilirdi. Ayrıca yoğun yumurta üretimi vardı ki,bu yumurtalar piyasa fiyatının  yarısına  satılırdı ve çevreden özel otomobilleri ile gelen ler kolilerle yumurta,süt,tavuk ve süt ürünlerini satın alırlardı. Ayrıca  okulda yetiştirilen çeşitli meyva ağaçlarının ürünleride halka çok ucuza verilirdi.
 1980 12 eylül  rejimi ve sonraki sivil rejimler  ,yağma kültürünün gelişmesi ile Rantiye tarafından Halkalı ve Çevresinin acıklı yağmalanmasını üzülerek izledik. Emekçilerin yoğun yerleşim yeri olan,Küçükçekmece ilçesi,bir süre sonra el değiştirerek,rantiyenin elinde çarpık kentleşmenin en kötü modellerinden birini oluşturdu.

Bu gün Küçük Çekmece kaçak yapılaşma sonucu,deprem için en riskli alanlardan biridir. Olabilecek 7 şiddetinin üzerindeki bir Marmara depremi,bölge halkının çoğunun büyük acılar çekebileceği istenmeyen bir tehlikedir.

Ziraat okulu ve geniş arazisi ,bu gün kentin akciğeri görevini görmektedir. Gelecek yıllar içinde halkın lehine yapılabilinecek bir kentsel dönüşüm uygulanıncaya kadar,istenmiyen bir deprem olayında ,afetzadeler için en uygun konum,bu bakir araziler olacaktır.

Eğer bölge halkı olarak ,oluşan platformda birlik olarak,bu arazilere sahip çıkamazsak, toplu konut tacirlerinin elinde bu arazi, rantiyenin iştahla yediği bir konuma gelecektir.

Sevgili dostlar hep beraber bu milli servetimize sahip çıkmak,vatan görevimizdir.
 37 yıldır bir Halk Hekimi  olarak bölgeye vermeye çalıştığım hizmetlerimin manevi karşılığı olarak,bu birlik ve beraberliği göstermenizi sizlerden ,sizin için istiyorum.
 Sevgi ve mutluluk içinde hoşça kalın.

Dr.Erdem Cankaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder